Ako bude vyzerať viedenský Schwechat o pár rokov?

Letisko vo Viedni je jedno z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich v regióne Strednej európy. Ročne ho využije cca 20 miliónov pasažierov, z ktorých cca pol milióna pochádza zo Slovenska. Letisko sa nachádza len 20 kilometrov od centra Viedne, 60 kilometrov od centra Bratislavy. Vďaka prebiehajúcim projektom sa postupne mení na moderný letecký prístav.

vie-vienna-airport-logo

Vďaka svojej výhodnej polohe na hranici troch štátov je Schwechat obľúbený aj u Slovákov, či cestovateľov z Maďarska. No so stúpajúcou popularitou sa zvyšuje aj požadovaná kapacita a keďže pôvodná kapacita letiska nestačí a vyvstala potreba modernizovať. Dnes má Vienna International Airport 3 terminály 1, 2 a terminál 1A, ktorý je provizóriom slúžiacim low-cost aerolinkám.

Vo výstavbe je však nový masívny terminál SKYLINK za necelú miliardu eur, ktorý po dostavbe pravdepodobne v roku 2012 zvýši terminálovú plochu letiska na dvojnásobok. SKYLINK je najväčšou stavbou na letisku Viedeň, prináša moderný koncept letiska pod jednou strechou s dôrazom na ekológiu a otvorený prístup.

Nový terminál SKYLINK je súčasťou tzv. Masterplan 2015 – plánu, ktorý má letisko priviesť na úroveň tých najväčších leteckých prístavov v Európe. V rámci Masterplan 2015 sa už vybudovala nová 109 metrov vysoká riadiaca veža, ktorá sa stala symbolom letiska – figuruje v každej reklamnej kampani na letisko Schwechat. Zároveň sa plánuje postavenie tretej pristávacej dráhy a nová železničná stanica, ktorá by mala letisko spojiť aj s Bratislavou a zlepšiť tak dopravnú dostupnosť a od nás.