Čo sú hotely

Slovo hotel pochádza z francúzskeho slova hôtel (hôte znamená hostiť, hostiteľ), ktoré pomenovávalo budovu v meste, kde sa striedali hostia. Hotely ako poznáme v modernej dobe začali vznikať namiesto hostincov. Viacero svetových hotelov si vďaka svojej stáročnej tradícii získalo svetové renomé – medzi svetoznáme hotely patrí napríklad Ritz v Paríži, Waldorf Astoria v New Yorku, či Hotel Sacher vo Viedni.

Dnes je hotelové odvetvie jedno z najvýznamnejších na svete a hotely nájdete naozaj všade, preto je čoraz dôležitejšie byť odlišný. Hotely tak nájdete na umelých ostrovoch (Burj Al Arab), v bývalých väzniciach, vytvorené z ľadu, či v armádanych bunkroch.

Klasifikácia hotelov
Hotely sa delia do kategórií podľa hviezdičiek. Čím viac hviezdičiek hotel získa, tým je lepší, jeho služby sú prestížnejšie a vy zaplatíte viac. Nie v každej krajine však platí rovnaká stupnica. Päťhviezdičkový hotel v Egypte nie je to isté ako päťhviezdičkový hotel v New Yorku.

Full Service Upscale
Do tejto kategórie patria najlepšie hotely, ktoré poskytujú všetky služby. Medzi príklady sietí patria hotely Conrad Hotels, Ritz Carlton, Four Seasons Hotels, a JW Marriott

Full Service
Obľúbené hotely strednej kategórie, ktoré sú väčšinou väčšie (niektoré až 2000 izieb). Patria sem hotely sietí ako Hilton, Marriott, Doubletree, či Hyatt.

Select Service
Lacnejšie hotely, ktoré patria pod drahšie značky. Napríklad Courtyard by Marriott a Hilton Garden Inn. Čerpajú zo širokej základne materských značiek, no ponúkajú limitované služby za menej peňazí.

Limited Service
Lacné, avšak kvalitné značky hotelov, ktoré sa vyznačujú dobrým pomerom ceny a kvality. Hampton Inn, Comfort Inn, Fairfield Inn, Days Inn, či Quinta Inn.

Extended Stay
Hotelové siete, ktoré sa špecializujú na predĺžené pobyty. Homewood Suites by Hilton, Residence Inn by Marriott, Extended Stay Hotels, či AKA Hotels.