Novembrové texaské dobrodružstvo

Novembrové texaské dobrodružstvo sa začalo akciovou ponukou leteniek od talianskej leteckej spoločnosti Alitalia – tá ponúkala letenky z poľského Krakowa (AZ 489), cez Rím FCO (let AZ 608) do New Yorku a späť cez rímske letisko Fiumicino (AZ 611) až do izraelského Tel Avivu.

V predaji boli zároveň letenky za rovnakú cenu do lákavého libanonského Bejrútu, no nájsť odtiaľ jednosmerné letenky domov za slušnú cenu bolo nemožné (jednosmerné letenky do Viedne sa pohybovali za cca 200€). Za kombinovanú letenku do New Yorku a späť som zaplatil 300€.

Budova Kapitolu v texaskom Austine

Novembrová dovolenka teda pre mňa znamenala navštíviť Krakov, Rím, New York, Tel Aviv a Viedeň. Keďže Delta Air Lines v tom čase ponúkala výborné ceny pre vnútroamerické lety, dal som sa zlákať a kúpil si aj letenku do Austinu. Texaské hlavné mesto mala v ponuke z New Yorku Delta za cca 100€, a v mojom cestovnom to-do liste bolo už dlhší čas. Takže novembrový plán vyzeral KRK-FCO-JFK-AUS-JFK-FCO-TLV-SAW-VIE. Celkom 8 letov v priebehu 2 týždňov s troma leteckými spoločnosťami cez 3 kontinenty.

Pred cestou do USA potrebujete vyplniť formulár ESTA na webe, ktorý slúži namiesto víz. Po pár otázkach a zaplatení poplatku vo výške cca 10€, máte povolený vstup do USA. Potvrdenie si pre istotu vytlačte a môžete cestovať.

Cesta do Krakova
Začiatok môjho putovania do Texasu bol na bratislavskej autobusovej stanici Mlynské Nivy. Odtiaľ totiž odchádzal autobus polskibus do poľských Katovíc. Jednosmerný lístok vás vyjde podľa sezóny a času pred cestou kedy kupujete – mňa vyšiel na 17€. Z autobusovej stanice v Katoviciach je na hlavnú vlakovú stanicu Dworzec PKP Katowice Główny len pár minút chôdze. Moderná vlaková stanica trochu nekorešponduje s kvalitou poľských vlakov – 80 kilometrov medzi Krakovom a Katovicami, cesta trvá 2 hodiny. Cestovný lístok medzi Krakovom a Katovicami stojí 20 PLN (cca 5€).

Poľský Krakov
Krakovská hlavná vlaková stanica Krakow Glowny je spojená s veľkým nákupným centrom Galeria Krakowska, takže vstup do mesta je naozaj príjemný. Žiadni asociálovia, či nepríjemné situácie ako sme zvyknutí u nás. Krakov je veľmi príjemné mesto a do bodky spĺňa to čo o ňom hovoria domáci – Magiczny Krakow. A novembrové počasie bolo na spoznávanie ideálne. V Krakove samozrejme nevynechajte prechádzku starým mestom, hlavné námestie Rynek Główny, či Wawelský hrad. Pre nočný život zamierte do neďalekej štvrte Kazimierz.

Na Krakov vám v pohode bude stačiť len pár dní – ak sa nechystáte aj na výlet do neďalekej soľnej bane Wieliczka, či vidieť koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau v Osvienčime.
My sme bývali v Bed & breakfast apartmáne Angel House 2, za cca 20€ na osobu a noc.

Vlakové spojenie s letiskom v Krakove zabezpečuje vlak PKP – lístky si zakúpite v automatoch, stoja cca 3€ a cesta trvá len pár minút. Letisko v Krakove je skôr menšie a regionálne: väčšinu letov zabezpečujú nízkonákladové aerolinky. Let do Ríma bol pokojný – na letisku ma čakal prestup na letisku FCO a let do New Yorku.

Príchod do USA
Na palube lietadla do USA už len vyplníte formulár 6059B, o preclení a môžete sa tešiť na vstup na americkú pôdu. Terminál 4, na ktorý sme prilietali je chronicky známy tým, že na pasovú kontrolu čakáte aj hodinu. Pri príchode do USA na letisku sa preto obrňte trpezlivosťou a čakajte v rade.
Ak ste sa úspešne dostali cez pasovú kontrolu, máte batožinu, a odovzdali tlačivo 6059B colníkovi ide sa hľadať AirTrain. Ten premáva 24 hodín denne medzi jednotlivými terminálmi letiska JFK a koncovými stanicami Howard Beach – JFK Airport (prestup na linku A) a Jamaica Station (prestup na linky E,J a Z).

Jedna cesta AirTrainom vás vyjde na 5 dolárov, pričom sa novú Metrocard sa platí ešte poplatok 1 dolár. Dobrým nápadom pri cestovaní New Yorkom je neobmedzená Metrocard za 31 dolárov – ak sa chystáte na 7 dní.

Cesta na Manhattan je z letiska vždy zdĺhavá – ani neskúšajte autobus, ušetríte no cesta vám bude trvať najmenej 2 hodiny. Kombinácia AirTrain a metrom vás dostane všade – ak je vás viac a ponáhľate sa, využite taxík – flat fare z JFK na Manhattan stojí $52 plus poplatky za prejazd mostov.

New York

Austin 23,7 USD 09.11.2013
Miesto: SHUTTLEFARE COM
FRANK HOT DOGS COLD BEER
24 DINER
BRASS HOUSE AUSTIN