Sheikh Zayed Grand Mosque
  • Sheikh Zayed Grand Mosque /

    Abú Dhabí (oficiálne slovensky Abú Zabí) je hlavné mesto Spojených arabských emirátov. Mesto má viac ako 900 000 obyvateľov a je tak druhé najväčšie v SAE po Dubaji.

    Jedno z najbohatších miest sveta je tak trochu v tieni susedného Dubaja. Aj tu však nájdete okázalé pokusy ako pritiahnuť pozornosť turistov.

    Abú Dhabí sa nachádza na ostrove v Perzskom zálive, ktorý sa nachádza len 250 metrov od pevniny Arabského poloostrova. S pevninou je spojený troma mostami, z ktorých posledne postavený od architektky Zahy Hadid patrí medzi novodobé symboly mesta. Samotný emirát Abú Zabí zaberá 87% plochy Spojených arabských emirátov: no z 93% je to púšť plná ropy.

    To však tunajším obyvateľoľm nezabránilo aby sa z mesta stala turistická destinácia plná zelene. Rozvoj turizmu v emiráte nastal po smrti dlhoročného vládu šejka Zayeda. Odvtedy v meste pribudol nielen okruh Formuly 1 na ostrove Yas, či tématický park Ferrari, ale stavia sa kultúrna zóna na ostrove Saadiyat, ktorej srdcom bude Guggenheimovo múzeum a pobočka slávneho Louvre.

    Až do dostavania tejto prvotriednej zóny kultúry tak za najväčšie atrakcie mesta môžeme považovať snehobielu mešitu šejka Zayeda (najväčšiu v Emirátoch), míle dlhú mestskú pláž nazvanú Corniche, či podobne ako v Dubaji všadeprítomné možnosti lacných nákupov.

    V Abú Dhabí nájdete aj jeden z najdrahších hotelov na svete – okázalý a zlatom zdobený Emirates Palace, ktorého postavenie stálo vyše 3 miliardy dolárov.

5 marca, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 45 // 0,338s. //