Zahraničných turistov na Slovensku pribúda

Slovensko láka čoraz viac turistov zo zahraničia: Slovenská agentúra cestovného ruchu očakáva prekonanie rekordu z predkrízového roku 2008. Najpočetnejšiu skupinu zahraničných turistov tvoria tradične návštevníci z Českej republiky, ktorých na Slovensko prišlo o percento viac.

Podľa údajov slovenskom štatistického úradu sa na Slovensku za trištvrte roka ubytovalo 1,34 milióna cudzincov. V porovnaní s vlaňajškom to predstavuje zvýšenie o desať percent. Kvôli skráteniu priemernej dĺžky pobytu však Česi na Slovensku strávili spolu o 2% menej nocí.

Zahraničných turistov na Slovensku pribúda,

Stúpajúci počet domácich a zahraničných turistov prispel k vyšším tržbám prevádzkovateľov hotelov, či penziónov: za ubytovacie služby inkasovali do konca septembra 225 miliónov eur, čo je o 7,6% viac ako v rovnakom období minulého roka.

Nádej na rekord
Turistické regióny na Slovensku tak prirodzene očakávajú rekordný počet klientov. Po krízových rokoch, keď napríklad v roku 2009 počet ubytovaných cudzincov klesol o štvrtinu sa slovenský cestovný ruch vracia na predkrízové čísla.