Záhreb, Chorvátsko
  • Záhreb, Chorvátsko /

    Záhreb je hlavné a najväčšie mesto Chorvátska a žije tu zhruba milión obyvateľov. Je dôležitým dopravným uzlom medzi strednou Európou a Jadranom.

    Je známe ako mesto umenia a taktiež ako mesto zelene, vďaka svojim krásnym parkom, ktoré môžeme smelo porovnávať s tými v metropolách západnej Európy.

    Historická časť mesta sa skladá z dvoch častí – Horného a Dolného mesta. Horné mesto (Gornji Grad) je starobylá štvrť, ktorá poteší milovníka dejín a architektúry. Lákadlom tejto štvrti je gotický kostol sv. Marka z 13.storočia, ktorý má na farebnej streche vyobrazené erby Záhrebu, Chorvátska, Dalmácie a Slavónie.

    Okrem toho tu nájdete sídlo prezidenta, parlament a iné významné verejné budovy. Dojni Grad je centrom kultúrneho života, sídli tu väčšina z dvadsiatich záhrebských divadiel a takmer šesťdesiat múzeí a galérií, množstvo obchodov, reštaurácií, kaviarničiek a parky.

    Najvyhľadávanejšie je múzeum umenia Mimara – môžete tu obdivovať okolo 1500 cenných umeleckých predmetov. Za zmienku stojí aj Archeologické múzeum, Chorvátske múzeum naivného umenia či Strossmayerova galéria (vystavuje diela európskych maliarov z obdobia 14. – 19.stor.).

    V bezprostrednej blízkosti mesta sa nachádza horský masív Medvednice, dosahujúci výšku 1000 m, na ktorý sa dostanete mestskou hromadnou dopravou. Z jeho vrcholu si môžete užívať nádherný výhľad na mesto a okolie.

27 februára, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 54 // 0,340s. //