Aerolinky vybrali za minulý rok na poplatkoch rekordnú sumu

Do leteckého priemyslu sa po rokoch vracia dobrá nálada. Aj napriek stále klesajúcim cenám leteniek, si letecké spoločnosti vedia nájsť cestu ako zarobiť. Poplatkami. Len za minulý rok vybrali na rôznych poplatkoch skoro 21,5 miliardy dolárov – dvojnásobok sumy z roku 2008.

Podľa správy spoločnosti Amadeus, ktorá prevádzkuje rezervačné systémy leteniek po celom svete najviac z tejto sumy – až 5 miliárd vybrali spojené aerolinky United/Continental. Po nich nasleduje Delta, American, Quantas, či US Airways.

Tradičné letecké spoločnosti tak preskočili nízkonákladové ako Ryanair, či EasyJet, ktoré vo vyberaní poplatkov viedli do roku 2008. U nízkonákladoviek však poplatky tvoria stále väčšiu časť príjmov – u Ryanairu je to až 22 percent.

Nárast toho, čo platíme okrem ceny letenky je v posledných rokoch naozaj ohromujúci – kým v roku 2007 boli priznané poplatky „len“ na úrovni 2,5 miliardy dolárov, v roku 2010 zo 104 sledovaných aeroliniek 47 priznalo vybrané poplatky v sume 21,46 miliardy.

Poplatky za batožinu, či jedlo sa tak stávajú kľúčovou položkou pre finančný úspech leteckých spoločností – veď k jednej predanej letenke pripadá pri United až ďalších 34 dolárov na poplatkoch. Smutným rekordérom je ázijská letecká spoločnosť AirAisa X, ktorá priemerne vyberie na poplatkoch až 41 dolárov.