Ako nájsť lacné letenky?

Kedy a ako hľadať lacné letenky?
Hľadanie lacných leteniek je umenie. Nie je to len o načasovaní, ale aj o veľkej dávke štastia. Niekedy sa vám podarí nájsť naozajstné poklady – letenky úplne zadarmo (napríklad do Barcelony s Ryanairom), či za naozaj výborné ceny aj s normálnou aerolinkou do Paríža. No treba si uvedomiť, že aerolinky majú na rozdiel od nás úplne opačný cieľ – zarobiť čo najviac peňazí – my chceme dať za letenky čo najmenej.

Ako ušetriť na letenkách
Ak ste podobne ako my závislí od hľadania – lacných vecí, akcií, či dobrých výpredajov poradíme vám zopár rád ako hľadať naozaj lacné letenky.

Letisko Bratislava, nový terminál (BTS Airport)

Veď kto by nechcel ušetriť? Treba si však uvedomiť aj druhú vec – aerolinky majú o nákupných zvyklostiach množstvo dát – napríklad, že priemerný užívateľ si pozrie až 6 rôznych stránok, kým sa rozhodne pre nákup letenky. Takisto vedia, že lojalita je dnes v oblasti lietania pojem skoro neznámy. Ak nájdeme dobrú cenu, nezáleží s kým poletíme.

Koľko je teda lacných leteniek? Letecké spoločnosti vo všeobecnosti vyhradia asi 10 percent všetkých sedadiel v lietadle pre veľmi lacné letenky. Na väčšine letov existuje až 8 rôznych cenových tried (4 pre turistickú triedu, 4 pre biznis triedu) – väčšinou platia len do 14 dní do odletu. 14 dní pred odletom začnú ceny leteniek stúpať, a vy sa k dobrým cenám už nedostanete. Podobne ako 90% cestovateľov – toľko lacných leteniek totiž na trhu neexistuje.

Nenakupujte na poslednú chvíľu

Aj keď je last minute pri dovolenke obľúbenou možnosťou ako ušetriť – pri letenkách to vonkoncom neplatí. Práve naopak. Čím neskôr sa rozhodnete letieť, tým bude vaša letenka drahšia.

Najlepším časom na začiatok hľadania lacných leteniek sú asi 4 mesiace pred plánovaným letom – práve vtedy začínajú letecké spoločnosti uvoľňovať lacnejšie letenky. Práve teraz máte možnosť využiť viaceré online nástroje na porovnanie cenových hladín leteniek do vybraných destinácií – bing travel napríklad ukazuje aká je priemerná cena leteniek, Pelikan history či kayak vám ukážu práve hľadané ceny leteniek. Na Skyscanner zasa nájdete naozajstné letenkové poklady.

Najlepším časom na začiatok hľadania lacných leteniek sú asi 4 mesiace pred plánovaným letom…

To všetko vám pomôže pri orientácii, či je tá vaša cena letenky naozaj dobrá. Nakupujte však príliš skoro – letenky kúpené viac ako 4 mesiace pred plánovaným odletom sú poväčšinou tie priemerne zľavnené.
To však neplatí v rušných cestovateľských časoch – cez školské prázdniny, či predĺžené víkendy.

Najlepšie dni na kúpu leteniek

Najlepšie ceny a pravidelné výpredaje leteniek väčšinou prebiehajú na začiatku týždňa. V priebehu týždňa zase ceny stúpajú – podľa viacerých prieskumov sa najviac nakupuje v utorok, najmenej lieta v stredu. Ceny sa pritom menia skoro neustále – 3x do týždňa a raz cez víkend.
Ceny leteniek sú väčšinou najvyššie v piatok, oveľa nižšie v sobotu a nedeľa je jedným z najdrahších dní na lietanie.
Najlepšie ceny leteniek teda nájdete na utorok, stredu a sobotu.

Myslite na to, že letecké spoločnosti nechcú aby ste našli dobré ceny leteniek. Robia preto všetko pre to, aby ste zaplatili viac ako je naozaj nutné. Čo môžete urobiť aby to tak nebolo? Cena letenky je totiž úplná veda – do konečnej ceny, ktorú zaplatíte vstupuje viacero faktorov, ktoré sa menia neustále – konkurencia na trase, dopyt po letenkách, dĺžka trasy, ponuka leteniek, či cena pohonných hmôt.

Najlepšie ako môžete prekonať letecké spoločnosti je využiť každú možnosť na zlepšenie svojich poznatkov na hľadanie lacných leteniek. Emailové novinky, historické dáta o cenách leteniek, grafy a trendy, cenník ďalších poplatkov – to všetko vám pomôže nájsť si tú správne ocenenú letenku.
Neexistuje totiž presná zásada kedy máte kupovať letenky – je to o šťastí a vašej pripravenosti. Veľa zdaru pri hľadaní lacných leteniek.