Najväčšie letiská na svete

Aj vy ste sa niekedy zamýšľali nad otázkou, ktoré sú najväčšie letiská na svete? V prvom rade si však treba uvedomiť, podľa akého hľadiska sa pozeráme na najväčšie vo svete leteckej prepravy. Pri letiskách totiž existujú až 4 rôzne kategórie toho najväčšieho: najvyťaženejšie letiská na svete podľa počtu prepravených osôb, podľa počtu vypravených lietadiel, podľa počtu medzinárodných pasažierov a podľa veľkosti cargo nákladu.

Ak sa pozrieme podrobnejšie na jednotlivé kategórie, od roku 1998 v počte prepravených osôb a množstva letov víťazí letisko v Atlante – Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL) je teda najväčšie letisko na svete.

Letisko Charles de Gaulle, Terminál 2E Autor obrázku: arch2452

Ročne ho využije vyše 88 miliónov pasažierov a vypraví vyše milión letov. Atlanta je domovským letiskom najväčšej leteckej spoločnosti na svete – Delta Air lines (tá prepraví vyše 50% pasažierov na letisku), preto sa tomu netreba príliš čudovať.

Letisko je obrovské – má 5 pristávacích dráh, terminály majú vyše pol kilometra štvorcového rozlohy (viac ako Vatikán).

Najrušnejším letiskom podľa počtu medzinárodných pasažierov je letisko London Heathrow (Londýn) – domovské letisko britského národného prepravcu British Airways, ale aj BMI, či Virgin Atlantic Airways.

Ročne ho využije vyše 4 milióny medzinárodných pasažierov (pričom s 66 miliónmi pasažierov ročne je to druhé najvyťaženejšie letisko na svete). Najrušnejším medzinárodným letiskom v USA je John F. Kennedy International Airport s vyše 20 miliónmi prepravených osôb.

Rozlohou najväčšie letisko na svete je King Fahd International Airport (DMM) – rozprestiera sa na ploche 780 km², čo znamená, že je väčšie ako neďaleký Bahrajn.
Letisko v Dammame v Saudskej Arábii ročne prepraví skoro 4 milióny pasažierov.