Pohľad na prístav v Monaku
  • Pohľad na prístav v Monaku /

    Monako je jeden z najmenších štátov na celkom svete (druhý najmenší, po Vatikáne) – má len 2 kilometre štvorcové a cca 33 000 obyvateľov. Tvorí ho vlastne mesto Monako – Monaco-Ville – staré mesto a centrum štátu na skalnom výbežku, ktorý siaha až do mora. Na skale, ktorá sa nazýva Rock of Monaco sa nachádzajú najstaršie budovy v meste, napríklad knižací palác Grimaldiovcov.

    Ďalšou svetoznámou časťou je Monte Carlo – hlavná rezidenčná časť mesta, známa pre svoje kasíno a ako daňový raj – útočisko slávnych a bohatých. Condamine tvorí časť územia s prístavom a vo Fontvieille nájdete hotely a ľahký priemysel.

    Územie Monaka bolo osídlené už v 6. storočí a známe ako Monoikos. Od 12. storočia tu nepretržite vládne rodina Grimaldiovcov – s jedinou prestávkou, keď počas Francúzskej revolúcie toto územie patrilo pod Francúzsko.

    Čo Monako ponúka?
    Predovšetkým klímu a lokalitu na brehu Stredozemného mora. Vďaka blízkosti Nice a letisku Nice Côte-d’Azur International sa do Monaka môžu dostať aj našinci.
    Z letiska do Monaka sa dostanete ľahko využitím pravidelnej kyvadlovej dopravy.
    Ak máte viac prostriedkov, môžete využiť rýchlu a pohodlnú cestu vrtuľníkom za 100 až 300€.

    Monako je postavené na strmých kopcoch, ktoré sa rýchlo zužujú k moru. Preto sa pri návšteve pripravte na šliapanie do kopcov – prekonať vám ich pomôže 7 verejných eskalátorov a výťahov – najlepšie ako spoznávať Monako a okolie je však na motorovom skútri.

    Čo musíte vidieť
    V starom meste na skale určite nezabudnite na Palais Princier – palác má nádherný výhľad na celé Monako a každý deň o 11:55 sa pred hlavným vchodom striedajú Carabinieri v obľúbenom striedaní stráží.
    Monaco Cathedral – monacká katedrála z 13. storočia v románsko-byzantskom štýle je poslednýmj miestom odpočinku pre monacké kniežatá.
    Jednou z najnavštevovanejších atrakcií je Jardin Exotique – botanická záhrada s tisíckami vzácnych rastlín. Môžete tu dokonca obdivovať púštne a subtropické kúsky. Vstupné 8€, 3.50 pre deti a študentov.

    01 / Atrakcie

    Čo musíte vidieť

27 februára, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 62 // 0,230s. //