Brno
  • Brno /

    Druhé najväčšie mesto v Českej republike a najväčšie mesto na Morave je jedno z najvýznamnejších kultúrnych a historických miest v krajine. Je známe aj ako univerzitné mesto či mesto veľtrhov, tunajší výstavný areál patrí medzi najväčšie v Európe a koná sa tu viac ako 50 veľtrhov ročne.

    Návštevníkov však priťahujú aj pamiatky v historickom centre, múzeá, galérie a divadlá. Dominantami mesta sú Katedrála sv. Petra a Pavla a hrad Špilberk. Ten slúžil svojho času aj ako väznica, dnes je prístupný pre návštevníkov, sídli tú Múzeum mesta Brno. Zaujímavosťou je tiež vila Tugendhat od architekta Ludwiga Miese van der Roheho, významné dielo svetovej funkcionalistickej architektúry, zapísané aj do zoznamu dedičstva UNESCO.

    Možnosti využitia voľného času ponúka brnenská ZOO, mnohé turistické a cyklistické trasy v okolí, či populárna reakreačná nádrž Brnenská priehrada, ktorej nádherná panoráma je korunovaná siluetou hradu Veveří. Fanúšikovia motocyklových pretekov Moto GP určite poznajú tunajší automotodróm Masarykov okruh.

27 februára, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 44 // 0,306s. //