Port – Puerto de Gijón, Asturias (Spain), HDR
  • Port – Puerto de Gijón, Asturias (Spain), HDR /

    More, hory a mesto vytvárajú kombináciu, vďaka ktorej je Gijón jedným z najatraktívnejších miest severného Španielska. Priemyselné prístavné mesto na pobreží Biskajského zálivu je najväčším v regióne Astúria. Je nielen výborným východiskovým bodom pre spoznávanie nádhernej zelenej prírody Astúrie, ale aj rušným letoviskom lákajúcim na krásne pláže, množstvo pamiatok a bohaté možnosti spoločenského aj športového vyžitia.

    Neďaleko sa nachádza El Musel – najväčší prístav v severnom Španielsku. Mesto má dobré železničné spojenie s Madridom, Zaragozou, Alicante či Barcelonou. Najbližšie letisko je 40 km vzdialené Asturias v Castrillone.

    Medzi najvýznamnejšie pamiatky Gijónu patrí kostol San Lorenzo, palác Revillagigedo, radnica, či univerzitný komplex Universidad Laboral de Gijón, ktorý zahŕňa jednu z najväčších budov v Španielsku. Najkrajším námestím je Plaza Mayor. Mesto ponúka veľa múzeí, ako napríklad železničné múzeum, medzinárodné múzeum gájd, či výstavne centrum pre současné umenie, vedu, a technológiu Laboral Art Center.

    Oddychovať môžete na dvoch mestských piesočnatých plážach – rozsiahlej San Lorenzo a menšej Playa de Poniente. Pozdĺž pobrežia vedia promenáda vhodná na prechádzky aj jazdu na korčuliach.
    Neďaleko mesta sa nachádza i známe lyžiarske stredisko Valgrande-Pajares, ktoré je v zime hlavným ťahákom.

27 februára, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 46 // 0,260s. //