Ryanair Bratislavu nepoteší: Rušenie letných spojení

Ubudnú lety do Londýna, ale aj do letných destinácií – Trapani, Alicante či Las Palmas

Európska nízkonákladová jednotka Ryanair v novom letovom poriadku, ktorý vstupuje do platnosti 25. marca, znižuje počet letov z Bratislavy. Na letnú sezónu predáva na svojej webovej stránke už iba 56 spiatočných spojení týždenne, kým vlani ich bolo 67 a v roku 2010 – v čase najväčšej expanzie Ryanairu v Bratislave – až 82 letov.
Najviac škrtov urobil prepravca na linkách do Londýna. Na letisko Stansted uberá tri lety a do Lutonu dva spoje týždenne. Škrtá aj lety na Malorku, do Bruselu, Milána a Edinburgu. Pridáva spojenie do Malagy, Liverpoolu a Dublinu. V lete bude Ryanair prevádzkovať z Bratislavy linky na 15 letísk.

Ryanair Bratislavu nepoteší: Rušenie letných spojení,

V porovnaní s vlaňajšou letnou sezónou už nebude z Bratislavy lietať do Trapani na Sicílii, do Alicante v Španielsku a do zoznamu škrtov sa od mája dodatočne dostalo aj letisko Las Palmas na Kanárskych ostrovoch. Oproti vlaňajšku však prepravca obnovuje spojenie do Bristolu.

Znížením počtu letov Ryanairu nemusí úmerne klesnúť aj počet cestujúcich, lebo v Bratislave stúpa obsadenosť jeho jestvujúcich liniek. Redukcie sa týkajú spojení v dňoch, ktoré sú menej predávané. Spoločnosť však dôvody rušenia jednotlivých liniek nekomentuje.

Nízkonákladová jednotka vlani z Bratislavy prepravila 1,009 milióna cestujúcich, čo bolo o 87-tisíc menej ako v roku 2010. V minulosti už zrušila napríklad celoročné spoje do Brém, East Midland, Frankfurtu, Düsseldorfu, Pisy, Bologne, Štokholmu, či letnú linku do Bari.

Po krachu SkyEurope koncom leta 2009 Ryanair ponúkal bratislavskému letisku vytvorenie základne s tromi lietadlami, dvadsať nových destinácií a dva milióny cestujúcich. Od manažmentu, ktorý dosadila vtedajšia vláda Roberta Fica, však žiadal ak nie úplné, tak aspoň 70-percentné zníženie poplatkov na letisku.

Okrem medziročného úbytku cestujúcich Ryanairu bude letisku chýbať aj vyše 58-tisíc pasažierov Českých aerolínií, ktoré vlani zrušili lety do Bratislavy a tiež cestujúci poľskej spoločnosti LOT, ktorá sem prestala lietať.

Určitou kompenzáciou pre letisko môžu byť noví cestujúci z dvoch týždenných spojení nórskej spoločnosti Norwegian do Osla a dvoch liniek do Kodane, troch týždenných spojení Danube Wings do Benátok a rastúci počtu pasažierov na linke do Moskvy. Pre tvorbu nových spojení prijalo letisko podporný program, ktorý má zmierňovať straty dopravcov pri zavádzaní nových liniek.

Po zimnej redukcii České aerolínie zvýšia počet letov medzi Prahou a Žilinou na šesť obojstranných spojov týždenne. Trikrát do týždňa budú lietať do Popradu a v Košiciach sa zvýši počet spiatočných letov na 25. Na Sliači sa nepodarilo uskutočniť plánované zriadenie linky do Viedne, lebo česká spoločnosť od projektu ustúpila. Stredné Slovensko tak zostáva bez pravidelných leteckých spojov.

O novinkách informoval Trend.