Ako sa cestuje na palube najväčšieho lietadla sveta: Cesta s A380 Los Angeles – Paríž

Cesta najväčším dopravným lietadlom súčasnosti bolo jedným z hlavných lákadiel mojej cesty do Kalifornie. Spolu s novým Boeingom 787 Dreamliner je Airbus A380 nádejou leteckej dopravy. A oprávnene.

A380 patrí vo flotilách aeroliniek medzi vlajkové lode a preto sa netreba čudovať, že očakávania pred samotnou cestou boli veľké.

Air-France-A380

Nastupovanie do A380
Už samotné nastupovanie vám dá pocítiť veľkosť lietadla – otvorených bolo 5 separátnych nástupných bodov a nastúpenie cca 516 pasažierov trvalo vyše hodinu. Letisko LAX v Los Angeles, odkiaľ Air France prevádzkuje lety (AF065 a AF066) do Paríža je obrovské: 9 terminálov (my sme odlietali z medzinárodného terminálu Tom Bradley Int’l Terminal), rozdelených podľa aeroliniek tak ako sme v USA zvyknutí.

Prvý pohľad na lietadlo
Lietadlo s dĺžkou 72,72m a šírkou krídel 79,75m však navonok nepôsobí nejak rozmerné – možno vďaka jednoduchému dizajnu Air France. Vovnútri však prekvapí – veľkými oknami, vysokými stropmi, či priestranným priestorom na batožinu. Samozrejme ak ho porovávate najmä so staršími lietadlami.

Priestor na sedadlách v ekonomickej triede sa takisto zdá väčší (napríklad cesta starším Boeingom 767 s Delta Airlines, sa s A380 nedá porovnať). Okrem toho však A380 v podaní Air France už ničím neprekvapila. Potešia všetky vymoženosti moderných lietadiel – menší hluk, USB port pre nabíjanie elektroniky. A380 takisto poskytuje viacero kamier, vďaka ktorým môžete pozorovať let z pohľadu pilota, či pohľad na podvozok, alebo chvost lietadla.

Letieť s A380 každopádne odporúčame každému – výhody väčšieho lietadla ocení každý, nielen fanúšik lietania. Ak o ceste s A380 rozmýšľate aj vy, v ďalšom článku nájdete zoznam trás na ktorých A380 lieta.