Holsten Gate
Chris Zielecki via Compfight
  • Holsten Gate / Chris Zielecki via Compfight

    Ako jeden z najväčších pobaltských prístavov v Nemecku sa Lübeck nachádza v najsevernejšej spolkovej krajine Nemecka – Šlezvicku-Holštajnsku, 58km juhozápadne od Hamburgu na rieke Trave. V minulosti hlavné sídlo Hanseatic ligy, je dnes svojim historickým starým mestom – Altstadt, súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

    Ako prvé nemecké mesto sa počas druhej svetovej vojny stalo terčom bombardovania anglickej kráľovskej letky Royal Air Force. Aj napriek tejto tragédii si zachoval veľa zo svojej

    stredovekej architektúry, vďaka ktorej je v súčasnosti populárnou destináciou.

    Dominantou mesta je 7 gotických kostolov, ktorých stredoveká architektúra sa prelína s modernou dennej infraštruktúry. Prechádzky starými uličkami ponúknu pohľad na ohromujúce historické budovy, katedrály, staré mestské brány, či dom Thomasa Manna, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru v roku 1929. Nevynechajte ani prechádzku pozdĺž prístavu, kde sa vám naskytne pohľad na bývalé hanzové sklady či staré lode.

    Lübeck je známy aj pre výrobu cukroviniek, obzvlášť marcipánu. Miestna legenda hovorí, že vznikol počas hladomoru, kedy mandle a cukor boli jediné dostupné suroviny. Pýchou mesta je tiež vlastná vínna špecialita – Rotspon, ktorú kúpite v každom miestnom obchode.

19 apríla, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 54 // 0,236s. //