Biela veža
  • Biela veža /

    Živé kozmopolitné mesto a centrum severného Grécka s vyše miliónom obyvateľov – to je Solún (Thessaloniki). Dôležitá dopravná križovatka s druhým najväčším prístavom v krajine, medzinárodným letiskom a dobrým železničným spojením so zvyškom krajiny leží len kúsok od obľúbeného polostrova Chalkidiki a Olympskej riviéry.

    Už od svojho vzniku sa mesto prudko rozvíjalo a čoskoro sa stalo významným centrom na obchodnej trase medzi Európou a Áziou. Vďaka tomu sa tu po stáročia spájali vplyvy rôznych kultúr, z ktorých každá po sebe zanechala svoje stopy. Preto tu dnes nájdete mnohé pamiatky na éru Rímskej ríše, tureckej nadvlády aj bohaté byzantské obdobie.

    Symbolom mesta je Biela veža, ktorá je vďaka svojej väzenskej minulosti nazývaná aj Krvavá. Súčasť bývalého opevnenia zdobiaca nábrežnú promenádu dnes ponúka múzeum aj nádherný výhľad na mesto. Z najstarších dôb pochádza Galériov oblúk, a len kúsok od neho Rotunda, ktorá je spolu s ďalšími ranokresťanskými a byzantskými pamiatkami zapísaná na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Za krásne byzantské chrámy s ikonami spomenieme aspoň kostol Agios Demetrios.

    Okrem historických pamätihodností je Solún preslávený svojim kulinárskym umením, čo si môžete overiť v jednej z malebných reštaurácií a ochutnať miestnu špecialitu – Bougatsu. Okrem typických gréckych taverien, barov, diskoték, tu nájdete množstvo obchodníkov a butikov svetových značiek, ale aj rušné tržnice. Ruch je pre ulice Solúna obzvlášť typický, preto neváhajte a navštívte toto pulzujúce mesto.

19 apríla, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 45 // 0,247s. //