• /

    Belfast je hlavným mestom a priemyselným centrom Severného Írska. Ideálne umiestnenie pri ústí rieky Lagan do Belfastského zálivu prispelo k rozvoju lodiarskeho priemyslu, ktorý mesto preslávil.
    V dobe, keď tu bol postavený Titanic, tu mala spoločnosť Harland & Wolf najväčšie lodenice na svete.

    Toto mesto je stále plné energie a ponúka množstvo lákadiel pre milovníkov histórie, kultúry, hudby aj gastronómie. Je dejiskom mnohých festivalov. Miestom, kde to žije, je štvrť Queens Quarter, kam mieria predovšetkým mladí ľudia.

    Medzi najpopulárnejšie turistické atrakcie Belfastu patrí Ulsterské múzeum, radnica City Hall, koncertná sieň Waterfront Hall, budova opery či monumentálna protestanská katedrála sv. Anny.
    Oddýchnuť od ruchu veľkomesta si môžete napríklad v botanickej záhrade.

    Belfast je známy aj tým, že bol v tretej tretine dvadsiateho storočia miestom občianskych nepokojov.
    Prestalo sa tu strieľať už pred viac ako pätnástimi rokmi, ale pamätníky viac ako štyridsaťročného sektárskeho násilia uvidíte na každom kroku. Patria medzi ne múry, oddeľujúce unionistov od republikánov, alebo politické graffiti, oslavujúce hrdinov z oboch strán. Dnes tieto miesta navštevujú predovšetkým turisti, pre ktorých miestni taxikári a cestovné kancelárie organizujú prehliadky po stopách bojov.

27 februára, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 45 // 0,284s. //