Rynek Glowny, Hlavné námestie Krakova
  • Rynek Glowny, Hlavné námestie Krakova /

    Krakow (700 000 ob.) je nepochybne najnavštevovanejšie mesto u našich severných susedov a jedno z najkrajších miest v Európe. Veľké množstvo zachovalých pamiatok z rôznych období, múzeá, galérie a divadlá z neho robia miesto s jedinečnou atmosférou.

    Popri prehliadke historického centra môžete obdivovať pouličných umelcov, hudobníkov a komediantov, nakupovať v obchodníkoch alebo si posedieť v jednej z početných kaviarní, reštaurácií či čokoládovní. V Krakowe nájdete aj najväčší poľský akvapark. Bývalé hlavné mesto Poľska je preto ideálne miesto na niekoľkodňový výlet, počas ktorého sa určite nebudete nudiť.

    Dominantou mesta je nevysoký vrch Wawel na ľavom brehu Visly, kde sa týči impozantný kráľovský hrad z 10. storočia s gotickou katedrálou a krásnymi udržiavanými záhradami. Kuriozitou Wawelu je Dračia jaskyňa
    (Smocza Jama), s kovovou sochou draka, ktorý chrlí z tlamy oheň. Podľa povesti žil v jaskyni sedmohlavý drak, ktorý trápil celé mesto.
    Chrabrý kráľ Krak ho však zabil pomocou ľsti a založil mesto Krakow.

    Na Hlavnom námestí (Rynek Glówny), mimochodom treťom najväčšom v Európe, nájdete radničnú vežu, gotický kostol Panny Márie (Kośćiól Mariacki) a tržnicu Sukiennice. Pôvodne sa tu predávalo mäso, ovocie a zelenina. Dnes sa tu nachádzajú stánky ponúkajúce strieborné a zlaté šperky s jantárom, suveníry, dreváky a kožušinové výrobky.

    Pri návšteve Krakowa by ste nemali vynechať ani bývalú židovskú štvrť Kazimierz s množstvom synagóg a židovským cintorínom. V tomto bývalom ghette sa natáčali aj niektoré scény z filmu Schindlerov zoznam. Z okolia Krakowa určite stoja za zmienku neďaleké soľné bane Wieliczka, ktoré sú zapísané v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

19 apríla, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 45 // 0,253s. //