Norwegian s najväčšou európskou objednávkou lietadiel

Nórsky nízkonákladový prepravca Norwegian Air Shuttle podpísal s výrobcami lietadiel Boeing a Airbus obrie zákazky na kúpu celkom 222 lietadiel v hodnote 127 miliárd nórskych korún, asi 16,5 miliárd eur. Nórska firma v stredu uviedla, že ide o doteraz najväčšiu zákazku na dopravné lietadlá v Európe.

Zákazka zahŕňa kúpu 122 lietadiel Boeing 737 a 100 strojov modelu A320 od európskeho výrobcu. „Je to pre Norwegian historický deň,“ uviedol šéf firmy Björn Kjos podľa agentúry AP.

norwegian

Norwegian Air Shuttle je jedna z najdynamickejších leteckých spoločností v Európe a nákup nových a úsporných lietadiel je základom jej stratégie lacných letov. Firma razantne expandovala v Európe (aj na letisko v Bratislave) a Kjos minulý mesiac povedal, že od začiatku budúceho roka plánuje začať rokmi na diaľkových linkách do New Yorku a Bangkoku.

Norwegian majú zatiaľ len lietadlá od amerického výrobcu. Využívanie dvoch dodávateľov bude výhodné „z hľadiska zabezpečenia našich dostatočných kapacít a flexibility aj z pohľadu vzájomnej konkurencie medzi oboma výrobcami“, oznámila firma.