Rímska cesta v Herculaneum
  • Rímska cesta v Herculaneum /

    Podobne ako slávnejšie Pompeje, aj mesto Herculaneum bolo zničené pri výbuchu sopky Vesuv v roku 79. Tu bol však priebeh erupcie iný – sopečný prach, ktorý na tisícky rokov pokryl Pompeje tu len jemne pokryl strechy budov, takže sa zachovali aj poschodové budovy. Ľudia z mesta v priebehu erupcie ušli a to bolo neskôr zaplavené zmesou sopečného popola a blata, ktoré stvrdlo skoro na kameň. Budovy sa tak nezničili, ale zachovali ešte v lepšom stave ako v susedných Pompejách. Vysoká teplota bahna dokonca zachovala aj drevné konštrukcie.

    Vykopávky v Herculaneum je síce menšie ako Pompeje, no lepšia zachovalosť a podstatne menej turistov robia z neho oveľa príjemnejší zážitok.

    Ako sa sem dostanete
    Podobne ako pri Pompejách, aj sem vás pohodlne dopraví vlaková linka Cicrumvesuviana. Najbližšia zastávka sa volá Ercolano Scavi.

    Ruiny sú otvorené denne od apríla do októbra 8:30 až 19:30, november – marec 8:30 – 17:00, vstupné je podobne ako v Pompejách 11 €, do oboch miest sa platí 20€ a môžete navštíviť aj mestá Oplontis, Stabia a Boscoreale. Tento kombinovaný lístok platí 3 dni.

19 mája, 2015
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 46 // 0,267s. //