Provensálske Arles
  • Provensálske Arles /

    Arles, 50 000 mesto regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur je významným centrom Provensálska. Vďaka blízkosti močiarnej oblasti Camargue je to jedna z najväčších komún Francúzska, s tisúcročnou históriou, ktorá siaha až do dôb Rímskej ríše.

    Vtedy bolo Arles nielen hlavným mestom provincie Gallia Narbonensis s rímskym amfiteátrom, víťazným oblúkom, či divadlom. V 4. a 5. storočí sa stalo hlavnou základňou pre západnú časť západnej európy pod rímskym vplyvom. Rímske a románske pamiatky sú dness zapísané na zoznam dedičstva UNESCO.

    Určite by sme však nemali zabúdať ani na jedného z najslávnejších obyvateľov Arles – Vincenta Van Gogha, ktorý tu sstrávil jedno zo svojich najplodnejších umeleckým období. Ten bol fascinovaný provensálskou atmosférou mesta a vytvoril za ssvoj pobyt vyše 300 diel za niečo vyše rok.

    Určite však neobídťe ani Kostol St. Trophime – bývalú katedrálu a klenot románskej architektúry, ktorá krásne ukazuje prechod ku gotike. Katedrálu nazývajú aj kamenná biblia a za návštevu určite stojí aj komplex rovnomenného kláštora.

19 apríla, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 46 // 0,267s. //