Ako navštíviť Amalfi s obmedzeným rozpočtom

Existujú oblasti, ktoré prirodzene priťahujú bohatšie vrsty obyvateľstva – Costa Smeralda na Sardínii, Francúzska riviéra s hotelmi ako Grand-Hôtel du Cap-Ferrat, alebo Amalfské pobrežie, ktoré pre veľa ľudí stelesňuje krásu talianskeho mora.

A amalfské pobrežie je naozaj nádherné ako obrázok – len si k tomu obrázku pripočítajte množstvo ľudí a ceny, pri ktorých sa priemernému Slovákovi naozaj nechce otvárať peňaženka. No sny si treba plniť a preto som po návšteve Neapola zamieril práve na Costiera Amalfitana, slávne amalfské pobrežie.

Pohľad na Amalfi z prístavného móla Autor: Greg Montani

Čo je Amalfská riviéra

Časť južného Talianska medzi Sorrentom a Salernom si od prírody vyslúžila naozaj plnú dávku krásy. Úzke pobrežie, vysoké hory, dramatické zrázy a útesy a nádherné pobrežné výhľady. Amalfi je podobne ako Cinque Terre ukážkovo krásny príklad symbiózy človeka a jeho pokusov postaviť až gýčovito pekné mestá na miestach veľkej prírodnej krásy. Amalfské pobrežie patrí na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO a dnes je to populárna turistická destinácia – až natoľko, že sa časť príťažlivosti a autentickosti nadobro stratila. Vy sa však turistickým pasciam môžete vyhnúť. Patria sem malé mestečká a dedinky rozosiate po brehoch Stredozemného mora – Vietri sul Mare, Cetara, Maiori, Tramonti, Minori, Ravello, Scala, Atrani, Amalfi, Conca dei Marini, Furore, Praiano a Positano. Turisticky navštevované a najznámejšie sú Amalfi a Positano.

Ako sa sem dostať

Amalfská riviéra leží v južnom Taliansku – najbližie letisko je letisko v Neapole. Lieta sem napríklad Wizz Air z Budapešti, či easyJet a Austrian Airlines z Viedne. Pokojne môžete využiť aj let na rímske letiská Fiumicino, či Ciampino. Cesta z Ríma trvá do Neapolu len 2 hodiny pohodlným rýchlovlakom, z Neapolu sa do Salerna dostanete vlakom za 30 minút.
Salerno je pritom dobrým východiskovým bodom pre spoznávanie celej Amalfskej riviéry – nájdete tu najviac hotelov, ktoré sú oveľa lacnejšie ako v samotných mestečkách riviéry. Je to pritom príjemné mesto na brehoch mora, s pokojnou atmosférou podobnou tej na Francúzskej riviére.
Pre vás môže byť základňou pre spoznávanie – ušetríte na ubytovaní, do mestečiek na pobreží sa ľahko dostanete autobusom (cesta do Amalfi trvá 45 minút), či loďou (tie však premávajú len v sezóne).

Cestovanie na Amalfi

Či už sa rozhodnete bývať v Salerne a na Amalfské pobrežie budete cestovať, alebo si nájdete drahší hotel v jednom z kúzelných malých mestečiek, cestovať určite budete dosť.

V najlepšom prípade tu zabudnite na auto: Síce tu na rozdiel od Cinque Terre môžete jazdiť autom, v tunajších serpentínach to nie je žiadna výhra a pripravíte sa o výhľady cestou okolo Riviéry.

V turistickej sezóne od marca do konca októbra premávajú medzi Salernom a mestečkami Amalfského pobrežia rychlolode. Pohodlná preprava je drahšia ako zážitkový autobus SITA, no často rýchlejšia. Lode odchádzajú každú hodinu z prístavu v Salerne (pre presný harmonogram kliknite tu), cesta do Amalfi trvá 35 minút a stojí 8€. Cesta do Positana stojí 12€ – trvá cca 70 minút. Autobusy chodia každú pol hodinu – 16km cesta z Amalfi do Positana vám potrvá cca 40 minút (dobrá rada – seďte vľavo, aby ste videli čo najviac).
Ak si nedáte poradiť a budete cestovať autom, hľadajte hotel s parkovaním – v mestečkách je s parkovaním veľký problém.

Ako ušetriť na ubytovaní

Ubytovanie na Amalfskej riviére bude tvoriť najväčšiu časť vášho rozpočtu – ja som ušetril tým, že som nebýval v najrušnejších turistických centrách ako Amalfi, alebo Positano, ale vo vedľajšom mestečku Maiori v hoteli Torre Di Milo. Za ubytovanie však v sezóne aj tak zaplatíte od 100€ za noc pre dve osoby v slušnom hoteli. Hostelov tu veľa nenájdete. Po jednom nájdete v Amalfi, či Positane, viac hostelov je v neďalekom Sorrente, alebo v Salerne.

Maiori je zároveň jediným mestom na riviére, kde nájdete väčšiu pláž. Ďalšou možnosťou je bývať vo vedľajších väčších mestách – a dochádzať. Tak môžete ušetriť aj polovicu, no hodinová cesta tam a spať môže niekomu vadiť.

Kde sa stravovať

v celom Taliansku aj tu si dajte pozor na siestu – v poobedných hodinách nenájdete na Riviére otvorenú ani predajňu tabaku, aby ste si mohli kúpiť lístok na autobus. Kúpte si ich radšej do zásoby a vopred, aby ste neskončili ako ja cestujúci zadarmo, keď sa nado mnou vodič autobusu zľutoval. Reštaurácie sú väčšinou otvorené denne od 12:00 do 15:30-16:00, a večer od 19:00 do polnoci.

Za dvojchodové menu (predjedlo bruschetta a hlavné jedlo cestoviny) zaplatíte v reštaurácii cca 10-12€, za mäsové hlavné jedlo cca 15-20€ s predjedlom. Potraviny nájdete v každom väčšom meste, no pri výbere hotela určite odporúčam vyberať tie, ktoré majú raňajky. Odpadne vám ranné zhon za jedlom a budete mať viac času na spoznávanie Riviéry.

Čo musíte vidieť

Na spoznanie Riviéry vám bude stačiť aj pár dní – 2-3 dni úplne stačí na okúsenie atmosféry jednej z najúžasnejších častí Talianska. Ak sa rozhodnete ostať dlhšie – máte viac času na spoznávanie aj menej turistických častí pobrežia.

Povinné jazdy: návšteva dvoch najväčších mestečiek Positano a Amalfi. Prejsť jedno, či druhé mesto vám zaberie dve hodinky. S obedom, či pomalou večerou tu strávite pohodlne aj pol dňa – pri prechádzke Amalfi, môžete peši prejsť aj do zabudnutého Atrani, ak sa chcete nachvíľu vyhnúť davom turistov. Cesta je pritom označená šipkami a vedie úzkymi uličkami pomedzi domy.
Ak tu strávite viac času, oplatí sa navštíviť aj menej objavené miesta – Ravello pre nádherné výhľady na celú Rivéru pod vami, či bájny ostrov Capri neďaleko.

Čo si kúpiť?

Tunajší kraj je známy pestovaním citrónov a ručnou výrobou extra jemného papiera nazývaného Bambagina. Z Amalfi tak budete odchádzať s najväčšími citrónmi, ktoré ste kedy videli (tie sú naozaj všade), fľaškou tunajšieho citrónového likéra limoncello a extra jemným papierom.